Wat zijn de heilzame effecten van kruidenthee?

Een kruidenthee is in de echte zin van het woord eigenlijk geen thee omdat hij geen theïne bevat. Het is een extractie of een aftreksel dat bekomen wordt door bloemen, blaadjes of wortels van de plant in (heet) water te laten trekken met als bedoeling de vluchtige of makkelijk oplosbare stoffen in het water op te lossen.

De fytotherapie of kruidengeneeskunde waarbij men medicinale kruiden gebruikt om allerlei kwaaltjes te bestrijden of te verhelpen, bestond al in de oudste beschavingen die we kennen. Bij de Egyptenaren bijvoorbeeld, maar ook in Indië, China en Peru.

Het drinken van tisane, infusie of kruidenthee is de ideale manier om te genieten van de heilzame en soms therapeutische effecten van een plant. Op voorwaarde uiteraard dat een dergelijke thee met kwalitatieve en botanische grondstoffen is bereid, en dat de kruiden in hun heel gelaten worden en niet te veel verbrokkeld zijn. Dat laatste is van belang om zo veel mogelijk etherische oliën, die de medicinale eigenschappen bevatten, te behouden. Bij het breken van de plant gaan die voor een deel verloren. (Gedroogde) kruiden die hermetisch verpakt zijn, kan je langer bewaren (tot een jaar) dan kruiden die in zakjes worden verkocht.

Hoe maak je kruidenthee?

Kruidenthee kan zowel van de verse als de gedroogde plant worden gemaakt. Er zijn eigenlijk drie methodes waarbij je te werk kunt gaan: een infusie, een maceratie of een aftreksel.

1. Infusie: je giet heet water op het (gedroogde) kruid en laat het een aantal minuten trekken. Hetzelfde bereidingsproces dus als bij echte thee.

2. Maceratie: je laat het kruid gedurende een aantal uren trekken in koud water.

3. Aftreksel: je kookt water met het kruid erin gedurende enkele minuten.

Kruidenthee met medicinale eigenschappen

Er wordt nog steeds wetenschappelijk onderzoek verricht om uit te pluizen of die reputatie voor waarheid mag worden aangenomen. Toch zijn er al een verschillende soorten kruidenthee die een bewijs van doeltreffendheid kunnen voorleggen. Niet alleen omdat daarover al wat bekend is, maar ook omdat ze zeer weinig neveneffecten hebben.

Thee heeft veel voordelen voor onze gezondheid. Aan heel wat soorten kruidenthee worden medicinale eigenschappen toegeschreven. Ze zouden de spijsvertering bevorderen, angsten of stress helpen indijken, concentratie verbeteren, of de slaap verbeteren, afslanken, detoxen, ontgiften, antioxidanten, zuurtegraad, immuniteit …

De gezondheidsvoordelen van verschillende soorten thee en mengelingen met hun geneeskundige krachten kan je verder lezen op mijn webpagina www.vickysoofs.be

Geen intens gebruik zonder medisch advies

Als je intens gebruik wil maken van een kruidenthee vraag je het best eerst advies aan je arts.
Sommige kruidentheeën zijn immers niet compatibel met medicatie of supplementen (al dan niet met analoge werking), met behandelingen tegen kanker, of ze worden beter niet in grote hoeveelheden gedronken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

-> Alle kruidenthee mixen zijn verkrijgbaar in onze WEBSHOP