Detoxen

Genezen door te ontgiften

Regelmatig organiseren we gezondheids- en ontgiftingsdagen. Gun jezelf een nieuwe start met een gezondheids- en ontgiftingsweekend onder deskundige begeleiding van Vicky Soofs. Meer informatie hierover kan je vinden op www.vickysoofs.be/gezondheidsdagen.

Wat is Detoxen of ontgiften?

Detoxen, ontgiften, drainage, ontslaken is in de natuurgeneeskunde een term voor het intern reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen. Ons lichaam beschikt over een natuurlijk zelf genezend – en reinigingsvermogend proces waarmee gif- afval en schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd door de lever, nieren en lymfevaatstelsel.
Als we echter aan te veel afval of giftige stoffen worden blootgesteld, kan ons lichaam het afvoeren van al die toxische stoffen gewoonweg niet meer aan. De afval stoffen worden in plaats van afgevoerd, opgeslagen in vetcellen. Vervolgens kunnen deze stoffen allerlei pathogenen en neurologische aandoeningen veroorzaken. De enige manier om toch van al die giftige stoffen af te geraken, is belangrijk om een detox toe te passen.
De vetcellen waarin de stoffen zitten verborgen, kunnen zo worden afgebroken en de toxische stoffen kunnen worden afgevoerd, dit kan ondersteund worden door natuur en-orthomoleculaire geneeskunde, door verschillende ontgiftingstherapieen toe te passen.

Waarom detoxen?

Het aantal toxische stoffen dat ons lichaam binnendringt, neemt steeds toe. Ze komen onder andere binnen via de lucht die we inademen, ons voedsel en omgevingsfactoren. Een ongezonde, onregelmatige, stressvolle of overdadige levensstijl maakt het nog meer nodig om zo nu en dan eens te ontgiften.

‣ Een detox kuur reinigt niet alleen het lichaam, het geeft je ook een gezondere huid, glanzend haar en sterkere nagels.

‣ Een detox kuur geeft je meer levenslust en vitaliteit. Je krijgt meer zelfvertrouwen, een sterkere wilskracht, meer innerlijke rust, meer energie en uithoudingsvermogen. Ook mentaal zal je het verschil voelen.

‣ Je lichaam ontgiften heeft een positief effect op je algemene welzijn. Bij een detox kuur ontdoe je je lichaam van zoveel mogelijk afvalstoffen. Die worden dan via de bloedsomloop snel en efficiënt afgevoerd. Je lichaam gebruikt hiervoor vooral het lymfevaatstelsel, de lever en de nieren.

Wanneer is detox of ontgiften nodig?

Wanneer de afvalstoffen zich in je lichaam ophopen, kan je last krijgen van erge hoofdpijn.
Ook vermoeidheid en geestelijke uitputting zijn typische symptomen.
Maar ook allerlei onverklaarbare kwalen en ontstekingen kunnen de kop opsteken.
Zelfs je gemoedstoestand kan eronder lijden, met depressie als gevolg.

Andere alarmsignalen zijn:
‣ Plotse huiduitslag
‣ Constipatie
‣ Zwakke spijsvertering, winderigheid
‣ Slechte adem
‣ Problemen met concentratie en geheugen

Afvalstoffen beperken

‣ Eet gezonder: hoe minder afvalstoffen je eet, hoe minder afvalstoffen uit je lichaam gefilterd moeten worden. Probeer daarom koffie, alcohol, tabak, geraffineerde suiker en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Drink ook voldoende water.

‣ Vermijd stress: hormonen die vrijkomen bij stressvolle situaties (bv. adrenaline) creëren ook afvalstoffen die ervoor zorgen dat de ontgifting minder efficiënt en trager verloopt.

‣ Leef regelmatig en slaap voldoende: een regelmatig dagschema en voldoende slaap bevorderen het innerlijke evenwicht en zorgen voor minder stress.

‣ Beweeg voldoende: bouw dagelijks voldoende beweging in. Het stimuleert de doorbloeding en bevordert talrijke processen in het lichaam.