Etherische oliën

Wat zijn of doen etherische oliën?

Etherische oliën zijn vluchtige en aromatische stoffen die van nature voorkomen in bladeren, zaden, schors, stelen, wortels, bloemen en andere delen van bomen, planten en struiken. Het zijn de natuurlijke afweerstoffen van de plant tegen insecten, schimmels en bacteriën. Ze zijn een essentieel geurend bestanddeel van de plant en helpen de plant onder meer insecten aantrekken. Ze worden ook wel eens essentiële oliën genoemd. Ze komen voor in meer dan 3000 bomen, planten en struiken en er zijn er honderden die je kunt kopen.

Etherische olie is heel geconcentreerd, vaak wel 50-70 keer sterker dan de kruiden in je keukenkastje. En er is heel veel plantaardig materiaal nodig om ze te maken. Bijvoorbeeld wel 65 citroenen voor 15ml pure citroenolie. De meest bekende oliën zijn lavendel, citroen en pepermunt Dit zijn geuren die bijna iedereen kent.

Etherische oliën zijn een mooie natuurlijke aanvulling om klachten te verlichten of te voorkomen. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan emotionele en fysieke toepassingen. Hoe gebruik je etherische oliën? Dit doe je door ze in te ademen, op je huid te gebruiken (topisch) en een aantal oliën zijn geschikt om in te nemen.

Hoe werken etherische oliën?

Hoe etherische oliën werken is zowel geestelijk (door inademing) als lichamelijk (via de huid). De geuren geven via duizenden reukepitheelcellen seintjes aan de hormonale centra in de hersenen. Zo hebben ze invloed op je stemming en gemoedstoestand.

Hoe gebruik je etherische olie aromatisch?

Het inademen van essentiële oliën is goed voor je gezondheid en je humeur. Je kunt een diffuser gebruiken, inademen uit het flesje, op een zakdoekje of een aromasierraad. Er zijn 1001 manieren om met etherische oliën aan de slag te aan.

Inwendig gebruik

Bepaalde essentiële oliën kunnen worden gebruikt als voedingssupplement, bij het koken en in warme en koude dranken. Als supplement altijd in begeleiding door een Therapeut of geneeskundige.

Gebruik van etherische olie op de huid:
Hierbij tips om etherische oliën verdund op de huid te gebruiken. Dit zijn de 7 meest gebruikte plekken die fijn zijn en die goed werken.

1) Je pols: op je pols zie je je bloedvaten zitten vlak onder de huid. Het is een ideale plek om etherische olie (verdund) te rollen of te smeren. 9 druppels zuivere etherische olie in een 5ml roller gevuld met gefractioneerde kokosolie is voor “normale” oliën een goede mix. Voor hete oliën zoals citroengras gebruik je 4 druppels op 5ml kokosolie.

2) Nek en schouders: neem een handje kokosolie en een druppel etherische olie naar keuze. Gebruik deze mix voor een heerlijke massage van je nek en je schouders.

3) Achter je oor: dit is een hele fijne plek om een druppeltje aan te brengen als persoonlijk parfum. Fijne oliën om te gebruiken zijn de oliën die je puur op de huid mag gebruiken, zoals lavendel en de andere oliën.

4) Op je buik/maag: Voor ondersteuning van je stoelgang en spijsvertering is het prettig om pepermuntolie, venkelolie, gemberolie, koriander of de spijsverteringsmix verdund aan te brengen.

5) Op je borst: Het is fijn om een druppel Tea Tree aan te brengen om je te helpen herinneren aan het vasthouden van gezonde grenzen. Ook kun je wat kokosvet warm maken en vervolgens de samenstelling voor luchtwegen, rozemarijn of pepermunt toevoegen. Zo heb je een heerlijke crème om op je borststreek te smeren voor het ondersteunen van het gevoel van een vrije ademhaling.

6) Op je enkels: Op je enkels lopen je bloedvaten weer vlak onder de oppervlakte. Zeker ook een goede plek om oliën aan te brengen die je helpen bij aarden en gronden. Letterlijk stevig staan. Veel van de boom- en harsoliën kun je goed (verdund) smeren onder je voeten.

7) Onder je voeten: Onder je voeten zitten ook tal van zenuwuiteinden en de uiteinden van meridianen.

Hoe snel werkt etherische olie?

Onze hersenen werken enorm snel! Belangrijk als je moet vechten of vluchten. Dus binnen 22 seconden ervaar je van alles… gewoon door het in te ademen, door te ruiken. Je hersenen geven vervolgens allerlei neurotransmitters en stimuleren de aanmaak van hormonen. Maar ook de moleculen van de etherische oliën zijn na 2 minuten terug te vinden in je bloed. En binnen 20 minuten zijn de effecten merkbaar in je hele lijf en de moleculen terug te vinden in ieder cel in je lichaam.