Darmklachten

Hoe herken je darmklachten?
 
– Darmklachten kunnen zich op vele manieren uiten en afhankelijk van de oorzaak kortdurend zijn of een langere periode aanhouden
– Symptomen van darmklachten zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping
– Probeer de oorzaak van de darmklachten te achterhalen alvorens te starten met darmreiniging en herstel
– Bij darmklachten is een dieet op maat aan te raden wegens mogelijke voedselintoleranties
– De behandeling bestaat uit o.a. probiotica, spijsverteringsenzymen, L-Glutamine en MSM.
 
Wat zijn darmklachten?
 
De darmen zijn een belangrijk onderdeel in onze spijsvertering. Zowel in de dunne als de dikke darm kan echter veel fout gaan. Dit kan een diversiteit aan klachten opleveren. Darmproblemen kunnen zich op vele manieren uiten. Klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping komen voort uit een verstoorde darmwerking. Daarnaast ligt ook de oorsprong van veel andere klachten en ziekten in de darmen. Een groot gedeelte van de immuniteit bevindt zich bijvoorbeeld in de darm. Zo kunnen bij het niet goed functioneren van de darm indirecte klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen, slapeloosheid en infecties.
 
Darmklachten kunnen kortdurend zijn of een langere periode aanhouden. Dit is afhankelijk van de oorzaak, zoals een buikgriep, voedselintoleranties, stress of parasitaire infecties. Ook na een antibioticakuur ervaart men vaak langere tijd darmklachten.
 
Darmproblematiek kan ontstaan door verstoring in de darmflora of pH-waarde, verslechterde darmwand of verminderde vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook stress is een veelvoorkomende oorzaak van darmklachten, vanwege de directe verbinding tussen darm en hersenen (hersen-darm-as). Darmklachten lijkt ook een symptoom van corona te zijn.
 
De darmen weerspiegelen de algehele gezondheid. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering, darmfunctie en darmslijmvlies noodzakelijk. De inhoud van de dikke darm bevat veel afval- en gifstoffen. Bij het ontgiften van het lichaam is daarom het reinigen van de darm onontbeerlijk. Verder is het opbouwen en ondersteunen van de darmwand noodzakelijk.
 
Symptomen
 
Darmklachten betreft uiteenlopende symptomen. Enkele van deze symptomen zijn bijvoorbeeld:
– Buikpijn
– Constipatie
– Diarree
– Opgeblazen gevoel
– Winderigheid
– Lage rugpijn
 
Oorzaken
 
– Darmklachten is een breed begrip. Er kunnen daarom diverse oorzaken ten grondslag liggen aan darmklachten. Denk aan:
– Voedselintoleranties of -overgevoeligheden
– Medicatie, waaronder antibiotica
– Prikkelbaar darmsyndroom
– Stress
– Overmatig eten
– Buikgriep
– Parasitaire infecties
– Ontstekingsziekten zoals ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
– Zwangerschap
 
Darmklachten als diarree is ook een symptoom van het coronavirus.
 
Voedingsadviezen
 
Bij darmklachten is een passend voedingspatroon belangrijk. Vaak komen darmklachten voort uit ongezonde voeding, maar dit kan ook voorkomen bij voeding die gezond wordt geacht. Wat je het beste kan eten bij darmklachten verschilt dus per persoon en is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer darmklachten aanhouden, kan je een orthomoleculair professional inschakelen voor een dieet op maat.
 
Algemene voedingsadviezen:
– Circa. 400-800 gram verse groenten
– 2 tot 3 stuks fruit per dag (zoet fruit met mate)
– Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en tempeh
– Volkoren rijst en graansoorten
– Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week.
– Varieer dagelijks door magere vleessoorten af te wisselen met vis en vegetarische maaltijden
– Volle zuivelproducten met mate
– Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag voor de gezonde, onverzadigde vetzuren
– Geraffineerde suikers vermijden. Zoetstoffen vermijden.
– Voldoende water en kruidenthee Met name kamillethee kan buikklachten verlichten
– Frisdranken en geraffineerde vruchtsappen vermijden
– Alcohol het liefst vermijden of beperken
 
Opmerkingen
 
Niet alleen na het gebruik van antibiotica, maar ook bij darmklachten van andere oorzaken, is het gebruik van probiotica aan te raden. Een goed probiotica supplement bevat een combinatie van meerdere probiotische stammen en prebiotica.
 
L-Glutamine herstelt het darmslijmvlies, waardoor ziekteverwekkers minder goed in de darmen worden doorgelaten en het immuunsysteem minder belast wordt. Hierdoor kunnen ook gezonde darmbacteriën zich beter vermenigvuldigen in de darm.
 
Probeer de oorzaak van de darmklachten te achterhalen alvorens te starten met darmreiniging en herstel. Neem contact op met de arts in het geval van bloed bij de ontlasting of zwarte ontlasting.